Ortopédiai magánrendelésünk új, korszerűen felszerelt rendelőben történik, jól megközelíthető helyen Kisvárda Árpád u.25. szám alatt a kórházzal szemben, kiváló pakolási lehetőségekkel.

A betegek fogadása telefonos előjegyzés alapján történik, hosszabb várakozási idő nélkül.

Gyermekek és felnőttek ortopédiai vizsgálatát és kezelését is végezzük, emellett sportsérülésekkel, kézsebészeti problémákkal és balesetet követő megbetegedésekkel is foglalkozunk.

A magánrendelés keretében nyújtott szolgáltatások:

 • részletes anamnézis (kórelőzmény) felvétel
 • a korábban elvégzett vizsgálatok, hozott leletek értékelés
 • mindenre kiterjedő teljes mozgásszervi vizsgálat és status rögzítése felnőtt és gyermek betegek esetében egyaránt
 • további teendők elbírálása, javaslattétel műtéti vagy nem műtéti kezelésre
 • gyógyszer és gyógyászati segédeszköz rendelés felírás
 • pontos számítógépes dokumentáció, lelet készítés
 • hosszú távú követés, gondozás

A rendelőben elvégezhető kezelések:

 • injekciós kezelés
 • ízületek hyaluronsavval történő feltöltése
 • újszülöttek és kisdedek csípőszűrése, ultrahangos vizsgálattal kiegészítve
 • orvosi kollagén terápia alkalmazása
 • un. drakula terápia (saját vér) terápia
 • lökéshullám kezelés
 • lézeres kezelés
 • elektroterápia
 • ízületi kimozgatás

Mit kell tudni a lökéshullám kezelésről?

A lökéshullám kezelést kb. 40 éve alaklmazzák a gyógyításban, kezdetben vesekő zúzásra, majd az ezredforduló óta mozgásszervi betegségek kezelésére is.

 A lökéshullám a hanghullámokhoz hasonlít,  a különbség a hullámok energiájában rejlik. A testfelszínre közvetített lökéshullámok a mélybe hatolva fokozzák az adott terület vérátáramlását, kis kiterjedésű bevérzéseket is kiváltanak. Az így felszabaduló, a beteg szövetek regenerálódását elősegítő faktorok hatására következik be a gyógyulás.

A jótékony hatás kifejtéséhez általában 4-6 kezelés szükséges, 5-7 napos időközökkel. Már 2-3 kezelés után csökkennek a fájdalmak, de a panaszok teljes megszűnte ennél hosszabb időt vesz igénybe. Nem ritka, hogy akár 2-3 hónap is eltelik, mire a fájdalmak teljesen elmúlnak. A kezelés hatásossága abban áll, hogy a ritmikusan ismétlődő lökéshullámok hatására a vérből felszabaduló gyógyító anyagok nem csupán a tüneteket tompítják, hanem a panaszok okát szüntetik meg. Így a fájdalmak újra kialakulásának az esélye kisebb, mint egyéb, ún. tüneti kezelések esetében.

A leggyakrabban az alábbi betegségek kezelésében alkalmazzuk a lökéshullám terápiát:

 • Achilles ín betegségek, íngyulladás, túlterhelés okozta fájdalom
 • teniszkönyök, golfkönyök (epicondylitis lateralis és medialis)
 • a talpi szalagrendszer gyulladása, talpi csontkinövés
 • izom és szalagtapadások gyulladása, fájdalma
 • térdkalács körüli fájdalmak (patella csúcs syndroma)
 • lábszár csonthártya izgalom,
 • a comb felső harmadában lévő nyáktömlő gyulladás
 • vállfájdalmak, csontosodással járó váll körüli gyulladások
 • izomgörcsök, izommerevség oldása
 • krónikus hátfájdalom, gerinc közeli izomfájdalmak

A kezelésnek mellékhatása nem ismert, ritkán előfordul a kezelés helyének átmeneti duzzanata, kisebb bevérzése, ezek a tünetek azonban néhány nap alatt elmúlnak.

A kezelést rendelőnkben a világszínvonalú, svájci gyártmányú STROZ MEDICAL készülékkel végezzük.

Lökéshullám terápia, lökéshullám, fájdalom terápia
Storz lökéshullám készülék

Mit kell tudnunk a lézer kezelésről?

 A gyógyászatban használt lézer fény fotokémiai és fotobiológiai hatást fejt ki a sejtekre és szövetekre, megfelelő mennyiségben adagolva a lézer fénnyel a sejtműködések stimulációja érhető el. A lézerterápia a biológiai folyamatok esetében olyan hatássorozatot stimulál, mely a sejtek energia termelő tevékenységét fokozza.

A lézer fény:

 • fokozza a szövetek helyi véráramláást, a kapillárisokat és a artériákat tágítja
 • biostimuláció: szövet regeneráció fokozása, fehérjeszintézis növelése, energiatermelés fokozása, a szövetek rugalmas elemeinek (elasztin, kollagén) stimulációja
 • gyulladáscsökkentő hatás
 • anti-oedema hatás-a nyirokrendszer stimulációj révén
 • fájdalomcsillapító hatás- az idegvégződdések érzékelsi küszöbének növelése révén

A rendelőnkben alkalmazott I-TECH LA8000 lézer a fenti hatások révén lehetővé teszi a szövetek mélyebb rétegének stimulációját, gyors és kiterjdt sejt regenerációt, krónikus elváltozások pl. gyulladások kezelését.

Alkalmazható az izomok, ízületek, szalagrendszerek acut és krónikus elváltozásainak kezelésére, az un. degeneratív vagy más néven kopásos tünetek enyhítésére, a sérülések utáni regeneráció gyorsítására, ízületi fájdalmak, mozgás beszűkülések kezelésére.

Az általunk használt ITECH LA 8000 készülék világszínvonalat képvisel

LA8000 lézerterápiás készülék - pontozó vörös lézer dióda -
I-tech 8000 lézer készülék

Mit kell tudni az orvosi kollagén terápiáról?

Az orvosi kollagén gyógyászatban történő alkalmazása innovatív irányzatot képvisel a gyógyításban mivel hatásmechanizmusa a mozgásszervi állványzat(csont, izom, szalagrendszer, kötőszövet) támogatásán alapszik. Az izomzat és az azt körülvevő kötőszövet szoros funkcionális egységet alkot, és a rendszer alapja a kollagén.

A mozgásszervi fájdalmak főként az ízületek körüli lágyszövetek kóros feszüléséből erednek, az orvosi kollagénnel ezt feszülést tudjuk befolyásolni, ezzel csökkenteni tudjuk a fájdalmat, emellett funkcionális és strukturális javulást tudunk elérni a betegeinknél.

A kezelést kúraszerűen alkalmazzuk, 1-2 hétig heti 2 , majd ezt követően heti egy kezelést alkalmazunk.

Kiváló hatás tapasztalható az izom és ínproblémák kezelésében, izomhúzódások, rándulások gyógyításában. Mind a sportsérülések, mind a kopásos (degeneratív) elváltozások esetén használható acut és krónikus elváltozások esetében is.

Nagyon jó hatásokat észleltek saroktáji panaszok, csípő és térd arthrosis kezelésében, gerincbántalmak és kisízületei elváltozások esetében is.

Az orvosi kollagén injekció formában alkalmazandó, általában szövetspecifikus kombinációk formájában,  bőr alá, izomba, ízületek köré vagy ízületekbe adva.

A kezelésnek mellékhatása nem ismert.

Orvosi kollagén és alkalmazási területei
Szövetspecifikus orvosi kollagén

Mit kell tudnunk a saját vér vagy PRP kezelésről?

 A saját vér gyógyításban történő alkalmazása nagyon régre tekint vissza, ennek az eljárásnak a modernizált változat az un. thrombocytában dús plazma más néven PRP kezelés. (drakula terápiaként is ismert)

A kezelés lényege, hogy a betegtől levett vért elemeire választjuk szét és a vérlemezkékben dúsított plazmát a betegbe visszajuttatjuk.

A vérlemezkék feladata, – azon túl hogy felelősek a véralvadásért-, a sérülések helyén a sebgyógyulási, a hajszálér újdonképződési folyamatok beindítása, amit az általuk termelt fehérje természetű un. növekedési faktorok termelésével valósítanak meg. A vérlemezkék dúsításával eg y olyan aktív biológiai készítményt hozunk létre, melynek hatására új kötőszöveti sejtek képződnek, lecserélve az elöregedetteket a kötőszöveti rostok aránya eltolódik a rugalmas rostok irányába és megnő a sejtek közötti térbe kiválasztott hyaluronsav mennyisége. A kezeléssel tulajdonképpen a szervezet saját regenerációs mechanizmusait aktiváljuk, a gyógyulási folyamatban a szervezet saját erőit mozgósítjuk.

A terápia előnye, hogy a szervezet saját testazonos anyagával végzünk szöveti regenerációt és gyulladás csökkentést stimuláló biológiai kezelést. Így természetes anyaggal, természetes folyamatok serkentése révén érhető el a kívánt gyógyulás. Mivel a szervezet saját anyagát használjuk fel nem kell tartani mellékhatásoktól és allergiás reakcióktól.

A PRP kezelést leggyakrabban különböző ízületek, inak, porcok, csontok krónikus kopásainak, gyulladásainak, sportsérüléseinek (csonttörés, izomszakadás, zúzódás), fájdalmainak kezelésénél használjuk.

Az ízületeket borító porcfelszínek sérülése, ill. kopásos-, arthrosisos panaszok esetén az ízületbe visszainjekciózott sajátvér-kivonatban található ún. növekedési faktor a legtöbb esetben teljesen új porcfelület kialakulásának folyamatát indítja el.

PRP kezelés artrózis ellen, porckopásra
Saját plazma (PRP) kezelés

Mit kell tudnunk a gyermekek csípőszűréséről?

Az újszülöttek illetve kisdedek csípőszűrésének jelentősége az, hogy mielőbb felismerjük a csípőízület fejlődési rendellenességeit és az esetleges elváltozásokat mielőbb kezeljük a későbbi problémák megelőzése érdekében.

Amennyibea veleszületett csípőficam vagy ennek enyhébb formája az un. csípőízületi dysplasia nem kerül időben felismerésre és kezelésre akkor egy életre szóló súlyos mozgászavar alakul ki az érintett csípőízületben.

A gyermek az állandó fájdalmak mellett sántítani fog, végtag rövidülés alakul ki, a csípőízület mozgása jelentősen beszűkül. gyors csípőízületi kopás indul el a beteg ízületben, ami általában fiatalon 30-40 éves életkorban csípőízületi protézis beültetését teszi szükségessé.

Természetesen a csípőízületi elváltozások a gyermek fejlődését,  komfortját, életminőségét súlyosan károsítják.

A csípőszűrést napjainkban pontosan kidolgozott protokoll szerint végezzük.

Ennek első eleme a újszülöttek pontos és részletes családi anamnézisének  felvétele, a fizikális vizsgálat, melynek során vizsgáljuk az alsó végtagok hosszát, a csípőízületek mozgathatóságát, stabilitását, ficamíthatóságát és a végtagok un. redő aszimmetriáját. Ezen első vizsgálat urán javasolhatunk terpeszes betét viselését, csípőtornát.

Ezt követően a gyermek 6 hetes korában és 3-4 hónapos korában az újabb fizikális vizsgálat mellett a csípőízületek ultrahangos vizsgálata történik meg. Az ultrahangos vizsgálat a gyermek maximum 6 hónapos koráig végezhető el, azt követően a csontosodási folyamatok előrehaladása miatt a vizsgálat már nem informatív.

Az ultrahangos csípőszűrést Reinhard Graf professzor által kidolgozott protokoll alapján végezzük. Az un. Graf módszer standardizált eljárás, pontosan mérhető szögeket határoz meg a csípőízületben, ennek alapján meghatározza fejlődési stádiumot és kezelés módját is.

Rendelésünkön a gyermekek 6 hetes és 3-4 hónapos ultrahangos csípőszűrését  új, korszerű ultrahang készülékkel végezzük.

Gyermek ortopédia | CMed Rehabilitációs és Diagnoszikai Központ
Ultrahangos csípőszűrés

 Mit kell tudni a hyaluronsavról?

Az ízületi porc kopása korunk népbetegsége. A porckopás (arthrosis) bizonyos életkor felett elkezdődik és a kor előre haladtával folyamatosan súlyosbodik. Mértékét egyrészt genetikai tényezők másrészt az ízületet ért inzultusok befolyásolják, így fokozott terhelés, megterhelő munkavégzés, intenzív sport a folyamatot gyorsítják.

A kopott ízület duzzadt, fájdalmas, mozgása beszűkül így az életminőséget jelentősen rontja.

A számos kezelési mód közül (kímélet, fizikoterápia, gyulladáscsökkentő gyógyszerek) napjaink egyik leggyakrabban és jó hatásfokkal alkalmazott kezelési eljárása a hyaluronsav ízületbe történő befecskendezése.

A hyaluronsav az emberi szervezetben is megtalálható, természetes nagy molekulájú szénhidrát. Szerepe az ízületek mozgás során történő kenése, az érintkező porcfelületek akadálytalan mozgásának segítése. A külsőleg az ízületbe bevitt hyaluronsav segíti a porcsejtek működését, megakadályozza a porcréteg elveszítését ezáltal jelentősen csökkenti az ízületi fájdalmakat és a kopás következtében kialakuló gyulladásos folyamatokat.

Hyaluronsavas injekció alkalmazható minden olyan esetben, ahol a páciens célja a mozgékonyságát, aktivitás megőrzése, a rugalmas ízületek megtartása és a fájdalommentes mozgás.

A hyaluronsav injekciót leggyakrabban a térdízületi kopás esetén alkalmazzuk, de egyéb ízületek mint csípőízület, váll, könyökízület kéz kis ízületek esetében is jó hatásfokkal használhatjuk.

Több típusú készítmény van forgalomban, melyek az injekció molekulasúlyában, láncszerkezetében, eredetében (állati vagy baktériumból származó) és keresztkötései formájában különböznek egymástól, így részben más-más protokoll szerint kerülnek felhasználásra, azonban a hosszú távú kedvező hatás valamennyi formában megfigyelhető.

A kúraszerűen adott hyaluronsav 12-18 hónapos javulást eredményez az ízület állapotában, magánrendelésünkön az újabb kedvezőbb hatású és nem allergizáló szintetikus készítmények alkalmazzuk.

Hialuronsav készítmények artrózis kezelésére ár. Ne féljünk az artrózistól | TermészetGyógyász Magazin
Hyaluronsav ízületi alkalmazása

Mit kell tudni az ízületek kimozgatásáról?

Az ízületek “alaptevékenysége” a mozgás. Az egészséges ízület a rá jellemző mozgástartományban fájdalommentesen mozog így biztosítva a végtag illetve test mozgását.

A különböző ízületi betegségek mint ízületi kopás, gyulladás, sérülés műtét utáni állapotok ezt a funkciót nagy mértékben ronthatják, ekkor van nagy jelentősége az ízület un. kimozgatásának. Ez részben gyógytornász irányításával történő passzív és aktív mozgásból áll.

Számos esetben van szükség az ízületek passzív kimozgatására, a leggyakrabban műtétek után, sportolóknál tipikus eset a térd keresztszalag sérülés utáni rehabilitáció, de bármely ízületi sérülést követő műtét után.

Gyakran van szükség ízületi passzív mozgatásra vállsérülések, vállműtétek után, vagy csípő és térdízületi protézis műtéteket követően.

Az ízületek passzív mozgatására használható eszközök az un. CPM (continous passive motion) készülékek, melyek előre beállított program szerint a pontosan beállított mozgástartományban és ideig végzik az érintett ízület bemozgatását.

Terd-rehab-hu
Térdízületi CPM készülék